Veckans ekonomiska kalender

priset på euro för valutahandel

Den kommande veckan är det mycket som händer. Det är flertalet viktiga rapporter som kommer, och det är många tredje-kvartalsrapporter som alltid “väger” en del. Det är en vecka som i stort och mycket visar hur resten av året kommer att avslutas. Så utan vidare väsen går vi direkt in på information och indikationer om Forex marknaden.

EUR nyheter

Förra veckan hade Euron det ganska svårt. Det makroekonomiska landskapet fortsätter att hettas upp med en stigande USD och aktiebörser som utsattes för smäll efter smäll. Det var ingen bra vecka för EUR/USD då det såldes väldigt mycket, och priset föll ner under en stödnivå på 1.1500.priset på euro för valutahandel

Detta kan jämföras med lågpunkten vi såg i augusti då priset var nere under 1.1300 och hittade några köpare. Men allteftersom denna vecka fortgår kommer vi få mer detaljer om nya investerare i EUR/USD. Och det är fullt möjligt med tanke på vad som komma skall.
Under veckan väntar vi på BNP-siffror för det tredje kvartalet från Frankrike, Spanien och övriga eurozonen. Inflationen kommer också täckas av med siffror från Spanien, Tyskland, Italien och övriga eurozonen. Konsumtionssiffror och arbetslöshet kommer också att detaljeras. Så mot slutet av veckan får vi en bättre uppfattning om situationen.
Men veckan började dåligt då Angela Merkel, Tysklands Förbundskansler, deklarerade att hon inte kommer att söka omval som partiets ledare. Det innebär slutet på en 13 år lång era där hon har hjälp forma europeisk politik. Utlåtandet gjorde att priset på EUR sjönk markant.

I det kortare loppet är det osäkert om EUR/USD kommer att hålla sig runt 1.1400 då det är mycket som är osäkert i Tyskland och Italien. Under tiden som vi i Europa hanterar situationen ser vi tendenser till ökat intresse för USD.

GBP nyheter

Det är en hel del att vänta även i Storbritannien, något som säkert håller tradare på tårna i sökan på möjligheter. Veckan börjar med Budgetrapporten, och i väntan på en “No-Deal Brexit” förväntas en hel del pengar läggas åt sidan för att buffra upp. Tidigare väntades det att statskassan skulle läggas på att driva på kuggarna för Storbritanniens ekonomi, men nu bunkrar man istället upp för en regnig dag.

Senare under veckan kommer även Englands centralbank att redogöra sin ekonomisk policy, men inga förändringar väntas göras. Något som kan påverka till en större del är årets tredje kvartalsrapport gällande inflationen. Rapporten kan mycket väl visa att både inflationen och den ekonomiska tillväxten har sjunkit under förväntningarna.

USD nyheter

Handelskriget mellan USA och Kina har lyft den Amerikanska Dollarn. Marknaden verkar sitta i tron om att den amerikanska ekonomin tar sig en törn via minskad handel, men deras trading partners förlorar visst ännu mer. USD nådde sin högsta punkt på drygt 10 veckor jämfört med flertalet andra valutor.

Viktiga rapporter från USA denna vecka är centralbankens inflation, det tredje kvartalets produktions industri och de relaterade siffrorna för arbetskraften.

Liknande rapporter väntas från världens alla hörn då årets tredje kvartal rundades av vid månadsskiftet september till oktober.