Björnaktigt pund får rekordhögt stöd inför Bank of Englands räntebeslut

Spekulanter som är mest björnaktiga på sterling på nästan 25 år kan rättfärdigas av en rapport som offentliggjordes på måndagen (1 augusti) som visar att Brexit förmodligen slagit hårdare mot Storbritannien än marknaderna tidigare förutsett.

Sterling sjönk jämfört med de flesta av sina 16 jämlikar då data visade att den brittiska tillverkningen minskade mer än vad som ursprungligen förutsågs i juli.

Hedgefonder och andra stora spekulanter stod för de största netto-blankningspositionerna, eller satsningar på valutanedgång, sedan mätningar började; mitt under spekulationer om att Bank of England kommer att sänka räntan för första gången på mer än sju år på torsdag (4 augusti) för att avleda risken för en lågkonjunktur.

Pundet har fallit 11 procent gentemot dollarn sedan Storbritannien röstade den 23 juni för att lämna EU och noterade sin tredje raka månatliga nedgång mot dollarn i juli.

Blankningssatsningar var överlägsna tjuraktiga vad med 80,572 kontrakt förra veckan, enligt US Commodity Futures Trading Commission. Det är den största satsningen på att pundet kommer falla sedan nyhetsbyrån Bloomberg började sammanställa data år 1992.

‘Brexit kan fortfarande bli den perfekta stormen’

-Brexit kan fortfarande bli den perfekta stormen för pundet. Vissa människor är baisse eftersom det kan utlösa en betalningsbalanskris som kan se valutan depreciera kraftigt längre efter portföljutflöden, säger Valentin Marinov, chef för Group-of-10-valutastrategi på Credit Agricole SA:s företags- och investment-banking enhet i London.

Pundet föll 0,2 procent till $ 1,3201 vid 16:04 i London den 1 augusti. Valutan sjönk till en 31-årslägsta på $1,2798 den 6 juli. Sterling försvagades med 0,2 procent till 84,65 pence per euro.

Ränteutsikt

Alla utom två av 51 ekonomer i en Bloomberg-undersökning förutser att Bank of Englands beslutsfattare, som leds av guvernör Mark Carney, kommer att sänka styrräntan från rekordlåga 0,5 procent, där den har varit sedan mars 2009.

Medianuppskattningen i en separat undersökning var för BOE att behålla sina tillgångsköpta mål på 375 miljarder pund när den meddelar sitt senaste policybeslut på torsdag den 4 augusti.

» Läs mer om Markets.com och lär dig handla valuta online.