Brexit-problem leder till pundets lägsta notering på 31 år

Pundet föll till sin lägsta notering på 31 år på onsdagen (6 juli), och dök vid ett tillfälle under $1,28, på grund av oron för effekterna av förra månadens Brexit-omröstning på Storbritanniens fastighetsmarknaden och potentiella nedskärningar i Bank of Englands ränta.

Pundet, ett av de viktigaste medel genom vilka de finansiella marknaderna kan uttrycka oro över Storbritanniens beslut att lämna EU, sjönk så lågt som $ 1,2798 hos den asiatiska handeln, den lägsta sedan juni 1985. Under eftermiddagen (6 juli) återhämtade det sig till ca $1,2891 i London.

Trots återhämtningen var det fortfarande mer än 13 procent svagare än innan folkomröstningen den 23 juni folkomröstning, och cirka 1 procent lägre på dagen.

Mot euron nådde sterling en treårig sänka på 86,29 pence per euro innan det stabiliserades vid 85,88 pence, också ned en procent på dagen.

Hot mot den finansiella stabiliteten

Oron har ökat under de senaste två dagarna om finansiell stress. Bank of England varnade på tisdagen (5 juli) om hot mot den finansiella stabiliteten och pekade ut effekterna på fastighetsmarknaderna. Handel har nu skjutits upp hos sex av Storbritanniens största fastighetsfonder på grund av en ökning av investerares återköp.

-Pundet är fortfarande mycket instabilt efter Brexit-omröstningen och fortfarande sårbar. Den huvudsakliga orsaken igår (juli 5) var rapporterna om tecken på påfrestning hos den kommersiella fastighetsmarknaden, som Bank of England lade fram som en av Storbritanniens finansiella stabilitetsrisker. Det skapade en ganska stor utförsäljning … och Sterling har bara återhämtat en del av dessa fall,säger Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ:s valuta-ekonom Lee Hardman.

Storbritannien är beroende av inflöden

Bland de fastighetsfonder som tillkännagav en suspension i kund-uttag var M&G, försäkringsbolaget Prudentials fondförvaltningsavdelning, som gjorde tillkännagivandet efter stängningen av Londonmarknaden i tisdags (5 juli).

-Problemet med Storbritannien, som har ett stort bytesbalansunderskott, är att det verkligen är beroende av inflöden. Utan kapitala inflöden kommer valutan att behöva försvagas ändå och den kommer bara att försvagas gradvis på lång sikt. I värsta fall finns det en tillströmning till utgången. Fastigheter är en sak och Det värsta fallet är att det finns en flod för utgången, säger chefen för valutahandel på en stor USA-bank i London.

Bank of England uttryckte också oro på tisdagen (juli 5) om en minskad efterfrågan bland investerare för brittiska tillgångar, vilket kan göra det svårare att finansiera underskottet i bytesbalansen, som i sin tur leder till en ökad press på pundet.

» Registrera dig hos Markets.com nu och börja handla med valutor online redan idag.