Starkare sterling inför nye premiärministerns tillträdande

Sterling var starkare på onsdagen (13 juli) och låg nära sin högsta notering på två veckor mot euron. Detta är inför Theresa Mays övertagande av premiärministerposten och har gjort att en del av den politiska osäkerhet som förföljt valutan under de senaste veckorna har lättat.

Handlare kommer att hålla ett öga på vem som kommer att utses till finansminister och många väntar på klarhet runt den nye premiärministerns detaljerade tankar om utlösandet av Paragraf 50, processen för att lämna EU.

May har sagt att “Brexit betyder Brexit”, men tillade att Storbritannien inte kommer att ha bråttom att utlösa de formella åtgärderna. Osäkerheten om huruvida Storbritannien kommer att kunna behålla tillgång till den inre marknaden efter att ha lämnat EU, tillsammans med förväntningar om att Bank of England kan komma att sänka räntan på torsdag (14 juli), kommer sannolikt att innebära att handlare är på sin vakt mot pundet.

Sterling steg med 0.1 procent till $1.3270 efter att ha nått en topp på $1.3340 i den asiatiska sessionen – den högsta sedan 4 juli och rejält över den 31-årslägsta noteringen på $1.2798 som inträffade den 6 juli.

Euron sjönkt med 0.3 procent till 83.25 pence efter att ha fallit till 83 pence i Asien, den lägsta noteringen sedan 30 juni.

-Det är fortfarande oklart för närvarande om huruvida Storbritannien kommer att behålla fritt tillträde till den inre marknaden, och därmed är risken för ett bakslag för pundet högt. När allt kommer omkring orsakar det massiva bytesbalansunderskottet betydande oro mot bakgrunden av fortsatt osäkerhet, säger Tor Lan Nguyen, valutastrateg på Commerzbank.

Pundet sårbart för förändringar

Storbritannien driver ett bytesbalansunderskott knutet till cirka 7 procent av bruttonationalprodukten – bland det högsta i den utvecklade världen. Det gör pundet sårbart för förändringar i utländska kapitalflöden som behövs för att fylla glappet.

Bank of England-chefen Mark Carney har antytt att han kan lätta på riktlinjerna för att skydda ekonomin från Storbritanniens chockbeslut att lämna EU. BoE har sagt att ekonomin sannolikt kommer att drabbas av en nedgång under de kommande månaderna.

-Vi tror att pundets återhämtning kommer att avta när investerare inser att ekonomin sannolikt kommer att sakta ner från investeringssidan, försvaga anställning och slutligen konsumtion, säger Morgan Stanley.

Tjänstemän från världens största kapitalförvaltare, Blackrock, sade på tisdagen (12 juli) att Storbritannien skulle falla in i en lågkonjunktur under det närmaste året och att tillväxten under vart och ett av de kommande fem åren skulle vara minst 0,5 procentenheter lägre till följd av Brexit.

» Registrera dig hos Trade.com och börja handla med valutor online redan idag.