De dyraste städerna i världen

Världens dyraste städer att bo i, uträknat av det respekterade företaget Mercur, fortsätter att få fram en del oväntade och väntade resultat.

De länder som du skulle vänta dig ligga i topp fem eller kanske topp tio är faktiskt ganska långt ned på listan.

Den dyraste staden att bo i fortsätter vara Luanda, i Angola, Afrika. Det är huvudstaden i Angola, en viktig administrativ region i södra Afrika såväl som en viktig hamn.

Staden går just nu igenom en hel del rekonstruktionsarbeten. Intressant nog är Angola topproducenten av olja i Afrika.

Moskva och Tokyo kommer in som tvåa och trea i listan över de dyraste städerna att bo i, vilket förstås också gör dem till dyrast i Europa och Asien. I USA är det New York som är dyrast. New York klättrade i rankingen i år, på grund av den högre efterfrågan av hyra för att resa över staden.

De topp tio kostsammaste städerna i världen har rankats som:
1. Luanda
2. Moskva
3. Tokyo
4. N’Djamena
5. Singapore
5. Hong Kong
6. Genéve
7. Zürich
8. Berne
9. Sydney

Det är de städerna som har högst inflation som tycks landa på topp tio, medan de med lägre inflation följer. Listan verkar ha hållit sig relativt stadig sedan senaste listan som släpptes 2011.

Fyra europeiska länder förblir i topp tio, och de flesta av dem ligger i Schweiz. Detta är trots en sänkning i boendekostnader i Schweiz, trots den robusta Swiss Francen.

Det är Sydamerika som är dyrast av hela Amerika. Vi har sett flera länder få allt svagare valutor jämfört med den amerikanska dollarn. Andra har klättrar uppåt, med hög inflation.

De fyraste länderna att bo i räknas ut med New York City som grund. Kostnaden för boende, mat, allmäna levnadskostnader, och valutans styrka jämförs sedan med varje stad i världen. Det här tillåter en noggrann, detaljerad uträkning.