Den Globala Finansiella Krisen – 10 år senare

nasdaq investering

Den 15e september för 10 år sedan kollapsade det gigantiska investmentbolaget Lehman Brothers, och detta satte officiellt igång det som skulle komma att bli den Globala Finansiella Krisen. Centralbankerna runt om världen erbjöd stimulanspaket för de bolagen som ansågs viktiga för världsekonomin, men föga hjälpte det. Istället blev resultatet att stora företag och små nationer nu var djupt skuldsatta.

Nu, 10 år senare, ser vi tendenser i världsekonomin som återigen skapar oro. Då var det framförallt bolånemarknaden som var djupt skuldsatt, och vi ser inte riktigt samma nivåer idag. Däremot ligger skulderna istället på regeringsnivå istället för bolagsnivå, och det betyder något helt annat.

Sedan krisen mattades av har vi sett en konstant upptrappning av ekonomin.

Inflerad bull marknad?

Sedan början av 2009, när världsekonomin började återhämta sig, har vi sett en otrolig bull marknad rent generellt. Kanske mest av allt märks det på världsindex, ta Nasdaq som har stigit från dryga 1300 dollar till över 8000 idag.nasdaq investering

Denna bull marknad har under 10 års tid sövt världen till ro, men historien har visat att vi borde “hålla i hatten”. Ungefär var 10e år genomgår vi en form av lågkonjunktur, så snart kommer det att hända igen. Nivåerna för världens skulder börjar bli okontrollerbara och förlorar likviditetsgrad på grund av magnituden. Om skulderna skulle återkallas idag är det inte många länder som skulle klara av ekonomin.

Men vi är inte där ännu. Allt under tiden som nästa lågkonjunktur närmar sig så passar vi på att försöka dra lärdomar från senaste gången. Det finns en chans att nästa fall blir ännu värre än senast, men det är poänglöst för tillfället att försöka förutspå när det sker eller till vilken magnitud.

I grund och botten handlar det om att vara förberedd och att komma ihåg att marknaden alltid återhämtar sig.

Lärdomar för investerare

Med det sagt, att marknaden alltid återhämtar sig, kan vi försöka kringgå behovet att sälja i full panik för att få in åtminstone lite pengar. En lärdom är att försöka se till att man har tillräckligt med fria medel så att man inte behöver sälja investeringarna till en bråkdel av priset. Det är bättre att sälja av lite innan krisen slår, om det nu är så att du behöver bunkra upp med lite extra pengar.

En annan metod som är ganska mycket svårare är att dra sig ur marknaden precis innan det vänder om. Om vi lyckas tajma exit tillfället någorlunda bra så kan vi ganska omgående köpa tillbaks det vi sålde, men med enorm rabatterade priser. Då kan vi börja om på nästa kula, vi har pengar till övers och vi har kvar våra investeringar.

En liten sidnot är att vi kanske inte ens behöver sälja alls. Med hjälp av CFD trading kan vi ju trots allt ändå tjäna pengar ifall marknaden sjunker. Det finns ganska goda förutsättningar att göra en rejäl hacka på att inte säljpositioner på index när världens ekonomier faller.