Handelskriget mellan USA och Kina

inflation av valutor för trading

De senaste månaderna har vi sett en långsam upptrappning i det handelskrig som pågår mellan USA och Kina. Deras uppenbara teori om att “lika löser lika” har sett fler och fler importskatter på respektive lands exportprodukter, något som mycket väl kan vara början på en förlängd ekonomisk konflikt.

Förra veckan kungjordes nya importskatter, men trots det har både USAs och Kinas aktiebörser stigit. Vissa analyser säger att detta beror på att avgifterna inte är så pass stora som förväntat. Andra analyser säger att det fortfarande finns hopp om en lösning, men det kan visa sig snart att verkligheten är raka motsatsen.

Världens två största ekonomier försöker tydligt stärka sin egna ekonomiska utveckling, Kina kanske aningen mer än USA.

Handelskriget mellan USA och Kina ser fler skatter

Regionschefen för J.P. Morgan Chase Asiatiska Stillahavsregion, Jing Ulrich, medverkade förra veckan i en diskussionspanel under konferensen på World Economic Forum i Tianjin. Hon upplyste bland annat att “Vi måste börja överväga ifall det rådande handelskriget kanske eskalerar till ett ekonomiskt kallt krig, något vi inte hoppas händer”.inflation av valutor för trading

Förra veckans nya våg av beskattning gäller ett värde av 200 miljarder dollar av kinesiska exporter. Som motåtgärd har Kina beskattat ett värde av 60 miljarder dollar av amerikanska exporter. Det kanske inte påverkar USA extremt mycket för tillfället, men Kinas BNP beräknas sjunka med 0.6%. Ett resultat som skulle sätta käppar i hjulet för deras ekonomiska reform.

På grund av Kinas ekonomiska reform ser vissa att det fortfarande finns en chans att lösa situationen. Jing Ulrich fortsatte ovanstående citat med att säga att det fortfarande finns en chans att bägge parter sätter sig ner vid förhandlingsbordet och löser situationen, det finns ingen som tjänar på det rådande läget.

En underliggande faktor sägs vara att bägge nationer vill vara världsledande i den teknologiska aspekten av en modern ekonomi. De flesta vet dock att Kina befinner sig flera år före USA när det gäller teknologisk utveckling. Däremot är det färre som känner till att Kina just nu är mitt i ett projekt som skulle ändra landets ekonomiska tillväxt från tillverkningsbaserad till konsumtionsbaserad.

Modern teknologiskt påverkad ekonomi

Under de senaste decennierna har Kina förlitat sig kraftigt på tillverkning för att få ihop ekonomin. Nuförtiden är det en av världens största ekonomier, så en ändring i deras ekonomiska modell är välkommen.

Som en morot för att få igenom förändringen har Kina just nu ett projekt kallat “Made in China 2025”. Tanken är att uppmuntra teknologisk innovation i landet för att möta kraven som en modern ekonomi medför.

För tillfället ligger Kina cirka 5 år före USA om vi pratar om digitalisering av ekonomin. Trots detta har Kina varit en av de allra största motståndarna till kryptovalutor, något som säkert också kommer att förändras snart.

Vi har ännu intet heller utvecklat en Artificiell Intelligens som är kompetent nog att underlätta dessa krav. Men USA ligger före Kina i denna aspekt. Räkna dock inte bort Japan som ligger före bägge länder i det avséendet, precis som det gör gällande industriella robotar.