Dollarn stiger till högsta noteringen på två månader

Dollarn steg till den högsta noteringen på två månader mot euron efter att valutahandlare ökade sina satsningar på att amerikanska räntor kommer att stiga så tidigt som nästa månad.

Dollarn stärktes mot de flesta av sina motsvarande marknader efter att Federal Reserve Bank of Philadelphias president Patrick Harker sa i måndags (23/5) att han kunde se två till tre räntehöjningar under året – en åsikt som även delas av John Williams från San Francisco Fed Bank.

Terminskontrakt indikerar för första gången sedan i mars över 50 procents chans att Federal Open Market Committee kommer höja räntorna vid sitt möte i juli.

Stärkt dollar

USA:s valuta har fått ett uppsving då tjänstemän diskuterar en möjlig policy-åtstramning, något som leder till nya spekulationer om att dollarbetecknade tillgångar kommer att dra nytta av policy-avvikelser med centralbanker i övriga delar av världen som antingen utvidgar eller bibehåller monetär stimulans. Terminshandeln signalerar en 40 procents chans för en sänkt inlåningsräntesats från den Europeiska centralbanken i år.

-Vi ser en förnyad dollarstyrka i takt med en ökning av marknadens förväntningar för en möjlig Fed-räntehöjning i juni eller juli. Marknaden klänger verkligen fast vid sin tro på penningpolitiska avvikelser, säger Eimear Daly, valutastrateg vid Standard Chartered Plc. i London.

Dollarn ökade med 0,7 procent till $1,1141 per euro vid 12:03 New York-tid i tisdags (24/5), den högsta mätningen sedan den 16 mars. Dollarn ökade även med 0,7 procent till 110.03 yen. Bloomberg Dollar Spot index, en mätare av dollarn mot 10 övriga marknader, steg 0,2 procent.

Följer långvarig nedgång

Volatiliteten hos Group-of-Seven-nationernas valutor sjönk till sin lägsta nivå på två månader, enligt en mätning av JPMorgan Chase & Co.

Valutans uppgång kommer efter dollarns mest långvariga nedgång sedan 2013. Dollarn sjönk mer än 8 procent från mitten av januari till början av maj, vilket fick analytiker och investerare att ifrågasätta huruvida divergenshandeln hade gjort sitt.

Men i takt med att Fed-talesmän allt mer signalerar en ökning de kommande månaderna har handeln fått ett uppsving.

-Den allmänna känslan är att marknader på uppgång räknar med en överhängande räntehöjning från Fed. Detta är vad FOMC-medlemmarna försöker att förbereda marknaderna för. Den senaste var Harker, som bekräftade att om uppgifterna var tillräckligt robusta var en uppgång i juni trolig, säger Tor Lan Nguyen, valutastrateg på Commerzbank AG i Frankfurt.