Pundet stiger kraftigast på 3 veckor när ‘kvar i EU’ leder i Brittisk mätning

Pundet steg kraftigast på tre veckor efter att en opinionsundersökning av brittiska väljare som släpptes på måndagen visade att andelen britter som stödjer en kampanj för att stanna kvar i EU översteg de som säger att de kommer rösta för att lämna, med en större marginal än förra månaden.

Sterling steg mot de flesta av sina 16 motsvarande marknader efter att undersökningen, gjord av ORB/Telegraph, visade att 55 procent av de tillfrågade var positivt inställda till att stanna kvar i EU, medan 40 procent ville lämna unionen.

Andelen i ”kvar i EU”-lägret ökade från en liknande undersökning i april. Britter kommer att rösta om landets EU-medlemskap den 23 juni. Brittiska statsobligationer steg efter en rapport visade att inflationen avtagit.

‘Fortfarande förbehållsam inför omröstningen’

-Pundet hittar köpare efter att opinionsundersökningar tyder på att rösterna för ”kvar i EU” leder över de för ”lämna EU”, men vi är fortfarande förbehållsamma inför omröstningen. Om inte opinionsundersökningarna visar en verkligt avgörande ledning för ”kvar i EU” kan en återhämtad sterling ses som en möjlighet att sälja, säger Peter Rosenstreich, ledande marknadsstrateg på Swissquote Bank SA.

Pundet steg med 0,5 procent till $1,4475 vid 16:04 i London på måndagen, det största hoppet sedan 26 april. Detta innebar att pundets förlust mot dollarn denna månad ligger på 0,9 procent. Sterling steg 0,4 procent till 78,32 pence per euro.

-Vad vi har sett under de senaste månaderna är att opinionsundersökningar sakta pekat mot en högre sannolikhet att Storbritannien kommer rösta för att stanna kvar i EU, sade BNP Paribas valutastrateg Michael Sneyd till Bloomberg TV.

Han sade att detta innebär ett starkare pund som i sin tur leder till att man inte satsar på att valutan kommer att falla.

-Det passar med en historia att riskpremien på pundet sakta varvar ner, tillade han.

Motsatt resultat

En separat enkät, som producerats av TNS, visade ett motsatt resultat: 38 procent av de tillfrågade vill att Storbritannien ska stanna i EU, medan 41 procent sade att de stödjer en utgång.

Sterling låg högt även efter en rapport som visade att den brittiska inflationens årstakt oväntat sjönk i april. Enligt Office for National Statistics sjönk den till 0,3 procent från 0,5 procent i mars.