Filippinska peson på uppgång efter Dutertes vinst i presidentvalet

Den filippinska peson steg mest på sex veckor mot dollarn i samband med att Rodrigo Duterte försökt lugna investerares oro efter sin seger i landets presidentval.

Valutan stärktes också mot de 10 övriga asiatiska marknaderna när preliminära resultat visade att Duterte, den tuffa borgmästaren från Davao City, vunnit cirka 39 procent av rösterna.

I måndags sa den nya presidenten att det var dags att påbörja en ”läkande” process och namngav potentiella statsråd.

Osäkerhet över hans ekonomiska planer och brist på erfarenhet inom beslutsfattande innebar att investerare låg lågt veckorna innan valet.

Marknaden kommer att bevaka

-En vinst för Duterte har varit på kartan under en längre tid, och marknaden har redan i stor utsträckning räknat med det. Framöver kommer marknaden att bevaka vad Duterte gör, och de första tecknen är svagt positiva i och med att han verkar göra vissa närmanden mot de andra spelarna i det politiska etablissemanget, säger Julian Wee, senior market strategist vid National Australia Bank Ltd. i Singapore.

Priser från Bankers Association of the Philippines visar att valutan steg 0,7 procent till 46,77 per dollar vid 03:25 i Manila i går morse, efter att först tappat så mycket som 0,3 procent från fredagens stängning. Den lokala marknaden var stängd i måndags.

Peson gick ned med 1,8 procent i april i Asiens sämsta insats. Filippinernas börsindex steg 2,6 percent – det mesta sen 27 januari och satte i och med det stopp för ett två dagars långt ras.

Asiens ’rising tiger’

Nationen med 101 miljoner invånare, som en gång i tiden kallades för Asiens ”sjuke man”, har på senare tid fått beröm från Världsbanken genom att benämnas som kontinentens ”rising tiger”. En årlig tillväxt på 6,2 procent noterades under de senaste sex åren under förre ledaren Benigno Aquino III – den snabbaste tillväxten sen 70-talet.

-Näringslivet kommer också att vara angelägen om att se vilken politik Duterte har planerat för ekonomin och investeringar. Under tiden kommer marknaden sannolikt att vänta och se, och vi förväntar oss att dollarn-peso kommer ha ett ganska starkt stöd omkring nuvarande nivåer, säger Julian Wee.