Goldman ger efter för en starkare yen och speglar euro-miss

Mindre än två månader efter det att Goldman Sachs Group Inc. tonat ned sin korsiktiga euro-prognos efter ett policy-möte med centralbanken gör Goldman nu samma sak med yenen.

Japans valuta kommer sannolikt att stärkas till dess att Bank of Japans guvernör Haruhiko Kuroda rullar ut eller indikerar ytterligare stimulansåtgärder, det skrev Goldmans analytiker – under ledning av bankens chief currency strategist Robin Brooks – i ett meddelande till sina kunder i måndags.

De senaste uppgifterna kommer efter att banken, den 24 april, rapporterade att yenen skulle försvagas de kommande månaderna.

Brooks har inte gjort några ytterligare uttalanden sedan kundmeddelandet i måndags.

Oförutsägbara valutamarknader

Goldman Sachs justeringar visar just hur oförutsägbara valutamarknaderna har varit under 2016. Både euron och yenen har stigit markant – trots att beslutsfattare i Europa och Japan avslöjar ytterligare stimulans, medan dollarn har haft sin värsta period av månatliga förluster på två år efter den första kurshöjningen av Federal Reserve på ett årtionde. Detta har utmanat marknadens samstämmighet för en starkare dollar, vilket har lett till prognosändringar.

-Fram till det att guvernör Kuroda är villig att ta tjuren vid hornen och konfrontera marknadens rädsla över BOJ:s balansräkning, är vägen som innebär minsta motstånd för dollar-yen nedåt. Dollar-yen kommer i slutändan att ligga mycket högre i framtiden – bara inte på kort sikt, skrev Brooks.

Högsta noteringen på 18 månader för yenen

Goldman Sachs inkluderade inte en måluppsättning i sitt senaste meddelande. Rapporter som publicerades i april och mars förutsåg att yenen skulle komma att halka ner till 130 per dollar under nästa år och en euro-nedgång till 95 cent under samma tidsperiod. Yenen låg på 106,33 per dollar klockan 12:10 i New York, medan euron låg på $ 1,1505.

Efter att japanska beslutsfattare träffades förra veckan har yenen nu klättrat till den högsta noteringen på 18 månader. Tjänstemän valde att hålla fast vid penningpolitiken, vilket omintetgjort Goldman Sachs förväntningar för ytterligare stimulans.