G20-agendan hamnar i skuggan av handelsavtal

nytt naftaavtal

I senaste artikeln skrev vi om det kommande G20 mötet. Vi skrev också kort om hur, vid sidan av själva mötet, USA och Kina skulle diskutera handelskriget. Resultatet har blivit att själva G20 mötet fallit lite i skymundan medan USA har stått i centrum med två nya handelsavtal.

Det blåser sannerligen kring president Trump. Förutom skandalerna, som är mordet på Jamal Khashoggi och det ostartade byggprojektet i Moskva, var USA och Trump i fokus tack vare USMCA-avtalet och handelskriget i Stilla Havet.

USMCA, det nya NAFTA avtalet stärker USD, CAD, och MXN

Under flera månader har nu USA, Kanada, och Mexiko fört samtal gällande ett nytt Nordamerikanskt handelsavtal. Tidigare har de tre nationerna följt riktlinjerna som bestämdes av NAFTA avtalet som implementerades 1994. President Trump var inte nöjd med avtalet och har under sitt mandat arbetat för att förhandla fram ett nytt avtal.nytt naftaavtal

I en ceremoni, som hölls före G20 började, signerade de tre nationernas ledare det nya avtalet. Presidenterna Trump och Peña Nieto, och Premiärminister Trudeau skrev under United-States-Mexico-Canada-Agreement. Nu återstår det bara för länderna att klubba igenom det nya avtalet i sina respektive parlament.

Avtalet är också kallat “NAFTA 2.0”, och kommer stärka den nordamerikanska unionen. Vi förväntar oss prisrörelser för samtliga valutor under början av veckan. Det gäller valutaparen USD/CAD, USD/MXN framför allt, men även de individuella valutorna förväntas stärkas som ett resultat av signeringen.

Trump står där inför en ny utmaning, då han nyligen har förlorat “huset” till demokraterna. Trots det säger han sig inte se några problem för att avtalet ska gå igenom nationellt.

Trump och Xi Jinping diskuterar handelskriget, tillfällig “vapenvila” i effekt

Handelskriget har pågåt under mesta delen av året. Delegater från bägge nationer har träffats vid flertalet tillfällen utan att nå en lösning. Inför G20 mötet möttes äntligen ledarna för nationerna, för andra gången sedan starten.

Under ett 2.5 timmar långt samtal satt ledarna för världens två största ekonomier samt deras delegater runt middagsbordet. Argentinsk stek var på menyn medan ledarna diskuterade läget och en möjlig lösning för situationen som har påverkat hela världen.

Resultatet blev (möjligen) det näst bästa möjliga. Det nåddes ingen lösning på situationen, men däremot nåddes en vapenvila. Om vi ser beskattning som ett vapen d.v.s.

Trump har under en period hotat att höja importskatten på kinesiska varor från 10% till 25%. Det var planerat att träda i kraft den 1a januari, men nu skjuter USA upp åtgärden ett kvartal. Detta i förhoppningen om att ge tillräckligt med tid för att förhandla fram en total lösning som gynnar bägge nationer.

I gengäld har Kina lovat att importera amerikanska maskiner för jordbruk och industriell produktion till ett substantiellt värde. Ingenting kommer gratis, men situationen hotar att sätta världens ekonomi på spel. Presidenter och Premiärministrar från världens alla länder har länge velat se en lösning.

Den tillfälliga lösning kommer påverka värdet på USD och under kommande vecka förväntar vi oss tydliga prisrörelser för den amerikanska dollarn och för relaterade valutapar.