Globalisering eller protektionism – Kinas kongress påbörjar årligt möte

usa och kina förhandlar avtal

Kinas National People’s Congress påbörjade på måndag det årliga kongressmötet som pågår under 10 dagar. Peking kan mycket väl skicka ett tydligt meddelande till USA.

Protektionism på Trumps sätt

Trump och hans administration håller fullt upp med att om-balansera världshandeln. Nytt NAFTA avtal och nu handelskriget med Kina, allt för att stärka protektionismen i “de frias land” (the land of the free). Vem vet när han vänder blickarna mot Europa. Allt under tiden försöker Kina göra det motsatta. Peking befinner sig mitt en långvarig process i att försöka hålla kvar konceptet om globalisering på diskussionsbordet.

Det är ironiskt att tänka på vad resultaten av Trumps förhandlingar visar sig vara om några år. Han arbetar hårt för att stärka amerikas position, men framtiden kan lika gärna visa sig att de har “skjutit sig själva i foten”. Det var i alla fall Trump som sköt det första skottet i det långdragna handelskriget.

När allt väl lugnar ner sig och vi blickar tillbaks över de senaste åren så återstår en enkel sanning. Donald Trump valdes till President tack vare konceptet “Globalisering”. Det är tydligt att Trumps administration har som mål att “ge tillbaka” Amerika till folket, men det är långt att gå ännu. Så långt att det är lätt att undra om det ens går att uppnå. Minimilön och kvalificerad arbetskraft är två kärnfrågor för USAs ekonomi som gör att landets befolkning inte skulle ha tillgång till samma varor och samma priser.

Globalisering på Pekings sätt

I stark kontrast till USAs utrikespolitik har Peking öppnat dörrarna till skattkammaren allt mer under de senaste 12 – 18 månaderna. Det senaste steget i globaliseringen är en plan som sträcker sig fram till 2025. Kina vill göra CNY (Kinas Yuan) till den officiella handelsvalutan i ASEAN-regionen. Det må kanske inte ha gått helt smärtfritt som Premiärminister Xi hade velat, men Kineserna sätter stor press på USA.

Folkets Nationella Kongress samlas under 10 dagar och det finns mycket att diskutera. Tillväxt kommer ligga högt upp på agendan och vi förutsätter att utländska investeringar också ligger i topp. Det handlar i stor del om hur utländska bolag måste dela med sig av sin Intelligenta Egendom till kinesiska staten.

Kina har fått kompromissa mycket för att få fram ett slut på det utdragna kriget och alla pågående förhandlingar. Vissa medlemmar i kongressen kommer säkert anse att kompromisserna som en stor förlust för kinas regering.

Hur Peking planerar att åtgärda en stagnerande tillväxt kommer inte bara vara av stor vikt för Kina, utan även för alla internationella marknader. Ett lägre lägre behov av kinesiska varor är väldigt dåligt för ekonomier som är beroende av kinesiska importer av naturresurser och teknologi.usa och kina förhandlar avtal

Rapporter att invänta som kan påverka marknaden

Kina behöver en realistisk plan för att behålla en hållbar tillväxt. Om de kan komma fram med en plan så kan vi räkna med att marknaderna påverkas positivt. Kina behöver också ta tag i punkter som företagsspionage och skydd av Intellektuell Egendom. Om Kina öppnar upp dörrarna till skattkammaren ännu lite mer genom att lätta på reglerna för utländska investeringar så kan handelskriget snart vara över och världens marknader kan få en boost.