Spänt politiskt klimat mellan Indien och Pakistan – USD/INR upp

priset på inr

Den indiska Rupien har tappat mycket mot den amerikanska dollarn på sistone. Nu fortsätter INR att tappa mark då de geopolitiska spänningarna mellan Indien och Pakistan eskalerat under veckan. Bägge parter har flugit över den länge omstridda gränsen i Kashmir.

Indien och Pakistan har inte haft några större problem sedan kriget tog slut 1971, men den 14e februari ändrades allt.

Indiska och Pakistanska stridsflyg sänker INR

Den 14e februari hände den dödligaste attacken på 30 år i det uppror som pågått i den himalayanska regionen mellan länderna. 40 indiska parlamilitärpoliser dödades i en självmordsbomb i Pulwama distriktet i Kashmir. Sex dagar senare kom gensvaret från Indien.

Tisdag den 19e flög indiska stridsplan över gränsen till Pakistan och bombade ett militant mål för första gången sedan 1971.

Situationen är värre än den varit på flera decennier. Den 21a hotade Indien med att stänga vattenledningarna till Pakistan, och kort därefter att 10 000 trupper skulle skickas till området. Under endast ett fåtal dagar hände det fler än 40 incidenter i den Indien-styrda delen av Kashmir.

Nu, en dryg vecka efter händelserna, är läget inte bättre. Fortsatt militär aktivitet har avbrutit all flygtrafik mellan länderna (i kortare perioder) och en handfull flygplatser i den norra regionen har tvingats stänga ner helt. Med det kommande valet i Indien så kan risken finnas att hämdaktioner och vidare hostilitét används för att binda samman landet. Situationen har redan nått kokpunkten, och jämfört med incidenterna 1999 (Kargilkriget) så är bägge nationer idag redo att peka kärnvapen mot den andre.

Indiens premiärminister Narendra Modi ska försöka väljas för en tredje mandatperiod. En professor vid London School of Economics analyserar läget: “Denna sorts militariserade hypernationalistiska atmosfär gör det i stort sett omöjligt för en opposition att försöka skapa en motsatt opinion, en lite mer sansad metod som främjar fred och dialog” (Direktöversättning”.

Stora störningar i flygtrafiken när Indien-Pakistan-situationen eskalerar

Den 27e februari suspenderades all flygtrafik mellan länderna under lite mer än 4 timmar. I norra delarna av Indien har flygplatser stängts ner för civilpersoner helt och hållet. Rapporter om 2 nedskjutna Indiska stridsflyg över eget indiskt territorium ligger som grund för nedstängningen.priset på inr

Pakistanska stridsflyg fick jagas bort av indiska styrkor rapporterar economictimes.indiatimes.com. Rapporter från Pakistan säger att 2 indiska stridsflyg skjutits ner samt att en pilot har tillfångatagits. Incidenten dödade 2 piloter och 1 civilperson i Budgam.

Både USA och Kina har uppmanat till återhållsamhet. USAs statssekreterare Mike Pompeo uppmanade återhållsamhet och att prioritera kommunikation. Kina uppmanade på liknande vis att utöva återhållsamhet och samarbeta för att behålla freden och stabilitéten i hela den Sydasiatiska regionen.

Asien påverkar oss alla

Nyligen har USA och Kina gjort stora framsteg i förhandlingarna som förhoppningsvis snart sätter stopp för handelskriget. Om ett fullskaligt krig skulle bryta ut mellan Indien och Pakistan, två nationer som har kärnvapenresurster, skulle alla framsteg vara i onödan.

I stället för en stagnerande ekonomisk tillväxt skulle läget kunna vara ännu värre. Vi fortsätter att rapportera om hur detta påverkar den finansiella marknaden.