Greklandskrisen är här – Vad innebär detta för Svenska kronan och Euron?


Det är väl få som missat krisen i Grekland där alltså ett av Greklands lån till IMF (Internationella valutafonden) förfaller till återbetalning imorgon den 30:e juni 2015. Grekland bedöms inte ha några möjligheter att betala tillbaka de 14 miljarder kronorna (1.5 miljarder Euro). Detta innebär att Grekland tvingas gå i statsbankrutt och också lämna EMU, och Euron som betalmedel.

Greklands regering och premiärminister Alexis Tsipras har tidigare utlyst folkomröstning kring de villkor som lagts fram av den s.k. Trojkan (IMF, ECB och EU-kommissionen) för ytterligare lån från IMF. Denna folkomröstning sker den 5:e juli, vilket alltså är nästan en vecka efter sista betalningsdagen.

Som ett resultat av denna oro, där Grekland som första land skulle lämna Euro-unionen, har finansmarknaderna i Europa skakats. Börserna öppnade flera procent nedåt idag måndag. Detta beror framförallt på osäkerheten kring om andra EU-länder kommer att följa i samma spår som Grekland och att hela Euro-samarbetet kommer att falla?

Tro för delen inte att Sverige står utanför denna kris bara för att vi inte har Euro som valuta. Nej, Sverige drabbas minst lika hårt i och med att vi har stor export till utlandet som berörs av nedåtgående trender i de länderna. Svenska börsindexet OMX 30 (som består av de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen) har gått ner över 2% i skrivandets stund. EUR/SEK har gått ner med -0,40% i skrivandets stund. Volatiliteten är stor för historiska dagar som denna och det finns därmed mycket pengar att tjäna (och förlora om man satsar fel eller inte hänger med)!

›› Hos Plus 500 kan du trada både börsindex, enskilda aktier och självklart med alla tänkbara olika valutapar. Just nu får man dessutom pengar att handla för om man bekräftar sina kontaktuppgifter.