Zimbabwe skrotar inflationshärjad valuta


Zimbabwe ligger mellan Mozambique, Zambia och Botswana.

Landet har länge varit i en stor ekonomisk kris på grund av en regim som helt enkelt haft andra prioriteringar.

Men nu har dom bränt skeppet i båda ändar.

Nu meddelar nämligen regeringen i Zimbabwe att man helt ska frångå sin egen valuta, Zimbabwiska dollar för att istället ersätta den med Amerikanska dollar för att den valutan är mer kontrollerad. Anledningen till att man lägger valutan är att man inte har fått bukt med hyperinflationen som länge rått i landet. Inflationen har varit så påtaglig att de lokala handlarna har behövt höja sina priser i butikerna flera gånger per dag. Räknat i procent har inflationen uppgått till 500’000’000’000%, alltså 500 miljarder procent!

Men vad är då anledningen till denna ekonomiska kris som drabbat landet?

En stor del av förklaringen är president Robert Mugabe. År 2000 började regimen beslagta de gårdar som drevs av vita lantbrukare. Detta gjorde att exporten till andra länder inte säkerställde valutan, och ekonomin föll kraftigt ända fram till 2009.

Det finns även en annan förklaring, nämligen ett citat från Associated Press (AP), där han enligt uppgift ska ha gjort uttalandet, ”Där det saknas pengar till projekt kommer vi att trycka nya”, uttalanden som sådana är sällan ett bra tecken för en god och stark ekonomi.

Inväxling

Ända fram till 30 september när bytet av valuta ska vara helt genomfört så kan man växla in fina gamla Zimbabwiska dollar till Amerikanska hos centralbanken. Men förvänta dig ingen växelkurs som är värd att tradea, du får vara beredd att betala 35’000’000’000’000’000 Zimbabwiska dollar för en Amerikansk. 35 Biljarder mot 1 är växelkursen.

Detta har resulterat i att de flesta invånare helt enkelt inte bryr sig om att växla in valutan, utan behåller den och säljer till turister som souvenirer till en betydligt bättre kurs.