Handelskrig i Stilla Havet

handla valuta med kinas yuan cny

I samband med vår senaste artikel, där vi tar upp att OECD och IMF släpper allt mer negativa rapporter om en kommande lågkonjunktur, tar vi nu upp fler anledningar till att världsekonomin kan komma att hamna i trubbel.

Det gäller handelskriget mellan USA och Kina, något som det har pratats om ganska frekvent på sistone. Kan det kanske finnas ett samband i de ekonomiska världsorganisationernas rapporter och handelskriget?

USAs handelsskatter på Kina

Att president Trump sätter allt högre importskatter på Kinesiska gods bör alla känna till redan. Det har dock inte pratats lika mycket om konsekvenserna av detta. Medan det i dagsläget är omöjligt att förutspå en “vinnare” i handelskriget, så kan vi i alla fall använda makroekonomiska metoder för att ta reda på vem som är mer beroende på handel för ekonomisk tillväxt.

Som diagrammen från Bloomberg visar importerar Kina endast 14% av Amerikas produkter medan de exporterar nästan det dubbla till Amerika, 25%. Exportens andel av landets BNP är en avgörande faktor för att avgöra vem som är mest stabil. USA exporter står för cirka 12% av BNP, medan Kina når upp till 20%. Att en femtedel av Kinas BNP består av exportering av deras varor innebär att de är mer exponerade än USA och har mer att förlora i detta handelskrig.

Lite enklare språk: USA exporterar endast 1.7% av sitt BNP till Kina medan Kina exporterar 5% av sitt BNP till USA. Det är tydligt att ena sidan är mer beroende, och det är USA som har övertaget ur denna aspekt.

Å andra sidan har USA en hel del att förlora själva. Ett uttalande från president Trump deklarerade Europa som en av de största “fienderna” gällande handel. Att ställa sig emot både Kina och Europa gör att USA inte längre har många “allierade” och kan komma att få möta större skattekostnader för sina exporter. USA är därför extra exponerade, enligt IMF.

USAs agerande kan rent av komma att kosta 0.5% av den globala BNP satsen, eller 430 miljarder dollar.handla valuta med kinas yuan cny

Kina passerar en statsskuld över 300% av BNP

Det är tyvärr nästan bara dåliga nyheter just nu. Som vi skrev tidigare ser det mer och mer ut som att världen är på väg mot en lågkonjunktur, av nivå “större”. Ytterligare information om detta går att hämta från Kinas statsskuld.

Världens näst största ekonomi (inofficiella siffror säger att det är den allra största) ger oss all anledning att vara oroliga för en ny lågkonjunktur. Landet är mitt i en process att ändra sina ekonomiska förutsättningar. Under de senaste 4 decennierna har Kina följt en exportberoende och investeringstungt ekonomisk modell. Det har sett deras otroliga ekonomiska utveckling, men även satt landet i en enormt stor skuld.

Hur det hela slutar för Kina återstår att se. Handelskriget med USA skapar inga goda förutsättningar, och blandat med implementeringen av en ny ekonomisk modell mitt under rådande ekonomiska oroligheter gör att det ser tungt ut för världens ekonomi. Om Kina drabbas ännu hårdare kan det vara startskottet för något som kan drabba hela världen.