Ny rapport från OECD

världens ekonomi

För ett par månader sedan skrev vi en artikel om IMF och OECD och världens ekonomiska tillväxt. Rapporter då föreslog att den ekonomiska tillväxten kunde sakta ner inom de närmaste 12-18 månaderna, men de senaste siffrorna offentliggjordes nyligen och de är än mer pessimistiska.

Senaste rapporten från OECD

I maj rapporterade OECD och varnade att världens ekonomiska tillväxt snart kunde sakta ner och stanna av helt, något som skulle leda till en ny global lågkonjunktur. Det handlar inte längre om ett år eller lite mer, de senaste siffrorna föreslår att toppen redan har nåtts och att ekonomin redan saktar ner.världens ekonomi

Den senaste rapporten från OECD kom nyligen, och i den har den Paris baserade organisationen dragit ner på dem förväntade resultaten på flera fronter. Globalt sett har prognoserna för 2018 och 2019 sänkts med 0.1% och 0.3%. Den ekonomiska tillväxten för bägge åren förväntas resultera i 3.7%.

Detta har orsakat att organisationen nu har uppmanat ledande ekonomier att vidta åtgärder för att förhindra en allt mer protektionistisk mentalitet. Om tillväxten nu har nått sin högsta punkt och börjat sakta ner behöver världen agera tillsammans för att åtgärda problemet innan det går för långt. Siffrorna som rapporteras ligger precis under den nivå som vi har sett tidigare precis innan en lågkonjunktur slår oss.

Världens ekonomiska tillväxt från OECD

Storbritannien, Tyskland, och Frankrike har lyfts fram som tydliga exempel i den senaste rapporten.

Vi börjar i England. Utöver pågående Brexit förhandlingar har siffrorna för landets ekonomiska tillväxt reducerats. Både för 2018 och 2019 har de förväntade resultaten sjunkit med 0.1%. 2018 förväntas resultatet bli 1.3%, och för 2019 förväntas 1.2%. Beroende på hur förhandlingarna om Brexit går kan det bli väldigt tungt för den brittiska ekonomin.

För Tyskland har de förväntade resultaten reducerats med 0.2 och 0.3 procent. Det innebär att resultatet för Tysklands ekonomiska tillväxt 2018 förväntas landa på 1.9%, och för 2019 förväntas resultatet bli 1.8%.

För Frankrike har resultaten reducerats med 0.3% för 2018 och 0.1% för 2019. Det förväntade resultatet för 2018 är nu 1.6%, och för 2019 förväntas 1.8%.

Det är inte särskilt förvånande att handelskriget mellan USA och Kina har satt stora spår i världens ekonomi. Det är en stor orsak till de nya siffrorna, och OECD säger att situationen är en signifikant risk för investeringar, jobb, och levnadsstandard för hela världen. De ledande ekonomierna behöver vända sig bort från protektionism och mot det regelbaserade internationella handelssystemet.

Den senaste rapporten säger inget om den potentiella lågkonjunkturen, så som den beskrevs i den föregående rapporten. Men det är ganska lätt att läsa mellan raderna att de förväntade sjunkande resultaten för världens ekonomiska tillväxt inte direkt är positiva nyheter.

Kom ihåg att du kan tjäna pengar på trading även om marknaden faller. Inta en säljposition hos någon av våra rekommenderade brokers så får du avkastning.