Förra veckan i fokus, och prisrörelser på EUR och GBP

priset på euro för valutahandel

Förra veckan var återigen en händelserik vecka. Många valutapar sjönk under veckan för att återhämta sig lite innan fredagen. Denna vecka är det inte jättemycket som väntas på den ekonomiska kalendern, förutom Italien som vanligt.

Med lite av vikt på kalendern lämnas Forex marknaden helt öppen. Det enda som kan direkt påverka kursen av Euron är Europakommissionen som funderar på att sanktionera Italien. Beslutet gör det mindre troligt att ECB också skulle höja räntan, som vissa har spekulerat om.

Så låt oss kort se hur valutakurserna påverkades och vad som förväntas under veckan.

Tysk-Italienska obligationer

Om du är en av många som gillar att trada med Euron så kanske dessa rapporter är av intresse för dig. De som är aktiva med att trada obligationer säger att spreads för 10-års investeringarna har skjutit i höjden. Spread ökningen gör investerare runt om i Europa oroliga för att det ska sprida sig till bankaktier och andra investeringar.priset på euro för valutahandel

Italien är även på tapeten för mer oro. ECB har länge planerat att öka räntan under 2019, men nu ser det ut att planerna kan ändras. Det beror på att Italien är så illa till att det kan sätta käppar i hjulet för ECBs planer.

Vi håller ögonen på den italienska situationen. Italien har inte kunnat följa EUs direktiv och kan bli sanktionerat av Europakommissionen. Italien fick en plan, men vice premiärminister Matteo Salvini berättade för media att “planen verkar skada Italien, den kommer aldrig få vårt stöd”.

Om Italien fortsätter på samma spår kan det komma att påverka priset på EUR/GBP negativt.

Brittiska pundet under tryck från Brexit förhandlingar

GBP kände av ett enormt tryck under förra veckan. Kaotiska Brexit förhandlingar fick priset på pundet att rasa mot slutet av veckan. Priset på GBP/EUR föll från €1.1549 ner till €1.1234 innan det återhämtade sig en aning.

Trots det pågående dramat kring Brexit och Premiärminister Theresa May med partimedlemmar, lyckades pundet återhämta sig en aning. Theresa Mays Konservativa parti såg massavhopp från partimedlemmar, och denna vecka kan vara nästan lika turbulent.

Australiensiska dollarn sjunker från USA-Kina handels situationen

Trots att marknaden väntar på svar från Europakommissionen gällande Italiens kontroversiella budgetplan har valutan ändå stärkts mot AUD. Det beror mest på att Australien blivit lidande av handelskriget i Still Havet.

Förra veckan sjönk EUR/AUD en aning, men denna vecka har priset stigit. Från förra veckans lågpunkt på $1.5570 steg priset i måndags till $1.57408 och där har den pendlat.

Trots en generell optimism om Australiens ekonomi så sjunker alltså värdet tack vare dispyten mellan USA och Kina. Australiens centralbank, Reserve Bank of Australia, har varnat att situationen i Still Havet kan vara ett stort hot mot världens tillväxt,

USA och Kina har inte kommit till en lösning. I de senaste samtalen sågs inga signaler till en överenskommelse. Alla finansiella institut runtom världen varnar för konsekvenserna som handelskriget tvingar på omvärlden. Trots det ser vi ingen lösning på ego-mätningen som är handelskriget mellan världens två största ekonomier.