Uppgång och fall för valutaparet EUR/USD

EUR USDEUR avslutade förra veckan med en månadshögsta på 1,2442 gentemot USD, men började rasa igen så snart handeln öppnade på måndagen.

Valutaparet EUR/USD sjönk hastigt under dagen och var som lägst nere på 1,2341, men gjorde en rekyl under kvällen och stannade vid stängning på 1,2390. USD i sin tur landade på 78,24 mot JPY efter att ha sjunkit närmare 40 punkter – och miste därmed nästan hela uppgången från i fredags. Även mot den schweiziska francen tappade USD 45 punkter och valutaparet avslutade dagen på 0,9700.

ECBs tystnad sänker EUR

European central bank, Frankfurt, GermanySom vanligt är det skuldkrisen i eurozonen som spökar – i detta fall ECBs planer på att sänka lånekostnaderna för Spanien och Italien genom att köpa upp obligationer. Och så länge ECB inte presenterar någon strategisk lösning på de europeiska skuldproblemen, kommer oron förmodligen att hålla i sig och orsaka riskaversion på valutamarknaden, som avskräcker från att investera i EUR.

Mycket tyder också på att Spanien inom kort kan komma att begära ett stödpaket för att rekapitalisera sina skuldtyngda banker. Endast en indikation om att en sådan begäran är i antågande kan komma att sätta permanent press på EUR.

Federal Reserves tystnad stärker USD

Federal Reserves-byggnaden i USAFederal Reserves har, liksom ECB, undvikit att ange några konkreta planer för hur man ska få den amerikanska ekonomin på fötter, vilket lett till att många valutainvesterare har vänt sig till säkra kort, som USD.

Under tisdagskvällen väntas dock Federal Reserves ordförande, Ben Bernanke, hålla ett tal. Och vad som sägs – eller inte sägs – då kommer troligtvis att ha stor betydelse både för EUR och USD. Skulle Bernanke fortsätta hålla inne med informationen kommer USD med största säkerhet att stärkas ytterligare gentemot EUR. Om han däremot lättar på locket kan det inge hopp om en global ekonomisk återhämtning och därmed också öka investerarnas riskbenägenhet – vilket i sin tur kan innebära en stärkning av EUR.