Du har väl inte missat Sveriges nya sedlar?


Sveriges sedlar har länge sett likdana ut, närmare bestämt under 30 år.

Men nu blir det ändring på det.

Sveriges riksbank har under många år arbetat med att ta fram de nya sedlarna med fokus på säkerhet, och att de ska vara kulturellt gångbara.

Förbättringar på de nya sedlarna

Sedlarna innebär en hel rad förbättringar jämfört med de förra modellerna. Det är därför man har valt att byta ut alla sedlar och mynt förutom 10-kronan. Det har aldrig tidigare gjorts ett sådant omfattande byte av sedlar i modern tid. Den största förbättringen är såklart säkerheten, vilket även är en av http://www.scottglauser.com/sildenafil-citrate-jbt/ de största anledningarna för det omfattande bytet. Sedlarna har en ny rad säkerhetsdetaljer som försvårar förfalskningar. Dessutom har de en ny funktion där man kan kontrollera äktheten genom att vicka på sedlarna. När man böjer och vickar på sedlarna ser man olika motiv, bilder och färger som byts ut och skiftar färg – något som sägs vara näst intill omöjligt att förfalska.

Alla mynt är dessutom helt nickelfria vilket såklart uppskattas av våra allergiker som tidigare har haft problem med vissa utgåvor av tidigare mynt. Mynten kommer även väga hälften så mycket som de tidigare. När vi ändå är inne på mynten så återinförs 2-kronan som varit inaktuell sedan 1971. En nya valör blir även 200-kronors sedeln som antas komma att användas flitigt för att minska antalet hundralappar man får i retur när man växlar någon av de större valörerna.

Motiv och lansering

Motiven beskrivs som ”en spännande kulturresa” och pryds av Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld i stigande valörordning.

Fyra av dessa nya sedlar (valörerna 20kr, 50kr, 200kr och 1000kr) kommer lanseras i oktober 2015. Vill man använda de andra två sedlarna (valörerna 100kr och 500kr), samt de olika mynten (1-, 2- och 5-kronan) får man dock vänta till oktober 2016. Arbetet med de nya sedlarna är omfattande och tros ge en god valuta för lång tid framöver.

Alla nya svenska sedlarna

Här nedan kan du se alla nya sedlar från Riksbanken.

Nya 20-kronors sedeln


Nya tjugokronors-sedeln i Sverige, framsida

Nya tjugokronors-sedeln i Sverige, baksida

Nya 50-kronors sedeln


Nya femtiokronors-sedeln i Sverige, framsida

Nya femtiokronors-sedeln i Sverige, baksida

Nya 100-kronors sedeln


Nya hundrakronors-sedeln i Sverige, framsida

Nya hundrakronors-sedeln i Sverige, baksida

Nya 200-kronors sedeln


Nya tvåhundrakronors-sedeln i Sverige, framsida

Nya tvåhundrakronors-sedeln i Sverige, baksida

Nya 500-kronors sedeln


Nya femhundrakronors-sedeln i Sverige, framsida

Nya femhundrakronors-sedeln i Sverige, baksida

Nya 1000-kronors sedeln


Nya tusenkronors-sedeln i Sverige, framsida

Nya tusenkronors-sedeln i Sverige, baksida