Uppsving för USD – tvåårslägsta för EUR

USD ökar

USA-dollarNär USA under fredagen släppte sin senaste NFP-rapport för juni, var siffrorna sämre än väntat. Arbetslösheten låg som antaget oförändrad kvar på 8,2% från månaden innan. Däremot hade endast 80 000 personer av de förväntade drygt 100 000 fått sysselsättning inom de icke jordbruksrelaterade yrkena under juni månad. De trista siffrorna medförde en ökad riskaversion på börserna, vilket visade sig genom att valutahandlare sökte sig till säkra kort som USD. Resultatet blev att USD sköt i höjden gentemot flera av sina viktigaste valutarivaler. Exempelvis gick USD upp med hela 90 punkter mot den schweiziska francen, det högsta läget på 1,5 år, medan valutaparet USD/CAD steg med 70 punkter och stannade på 1,0191 när börserna stängde för helgen.

EUR i botten

Euro, EuropeUnder veckan sänkte ECB dessutom styrräntan i eurozonen till rekordlåga 0,75%, vilket resulterade i att valutaparet EUR/USD sjönk med närmare 170 punkter på torsdagen och landade på 1,2362 vid stängning. När USA under fredagen presenterade sin nedslående sysselsättningsstatistik medförde den ökade riskaversionen att valutaparet pressades ytterligare. Euron sjönk med 120 punkter mot USD och avslutade veckan på 1,2288 – det lägsta på två år. Även mot den japanska Yenen droppade euron med 130 punkter under fredagen.

Eurogruppmöte inger lite hopp om förbättringar

EU-flaggaSamtidigt fortsätter de politiska och ekonomiska oroligheterna i Europa, med fokus på de skuldsatta länderna Grekland, Spanien och Italien, att påverka eurons status i negativ riktning. Finland och Nederländerna har uttryckt motstånd gällande vissa aspekter av de beslut som togs vid EU-toppmötet för en vecka sedan, vilket orsakat ytterligare oro på börserna. Under måndagen riktades stort intresse mot kvällens Eurogruppmöte i Bryssel, men förhoppningarna för att det ska leda till några positiva framsteg är inte särskilt stora. ”Det är risk för större besvikelser efter dagens möte som kommer att hålla euron under press. Vi kan se att euron faller mot 1:20 inom den närmsta tiden. Det kan bli någon konsolidation, men i stort sett kvarstår den låga kursen”, sade Geoff Kendrick, valutaanalytiker på Nomura, till Reuters.