Hur är egentligen förhållandet mellan USA och EU?


Mycket uppmärksamhet, från valutahandlare på nätet, har på sistone riktats mot förhållandet mellan dollar och euro. Det spekuleras mycket kring Federal Reserves penning-strategier i förhållande till ECBs agerande.

Framförallt handlar det om överraskande höga anställningssiffror från USA som skulle kunna innebära att Federal Reserve kommer höja räntan i december.

Det pratas även om att ECB kan komma att sänka låneräntan, vilket skulle leda till en större skillnad mellan de två valutorna.

Pund och dollar

Bekymmer på andra sidan Atlanden fortsätter att vara ett problem inom många valutahandelskretsar. Datan om “non-farm payroll”, som släppts av USA, har lett till att punden rört sig närmare dollarn. Siffror visar på att tim-inkomster har ökat med 2.5% sedan 2014.

Det bör noteras att detta är den största ökningen under de senaste sex åren. Vilket bara bekräftar pundets minskade värde i jämförelse med dollarn. Vissa Forex-analytiker känner på sig att den brittiska centralbanken kommer visa sitt stöd om Federal Reserve, under de kommande månaderna, höjer räntan.

Råoljans effekt

Många oroar sig över att sjunkande priser på råolja kan ha en negativ effekt på förhållandet mellan dollar och andra valutor. Fast även om detta har lett till negativa siffror för Dow Jones Average, har man ännu inte sett tecken på att det skulle beröra dollarn.

Just nu ser det ut som att fokus kommer fortsätta ligga på Federal Reserves agerande under december månad. Skulle det vara så att räntan sänks, kommer det bli intressant att se hur valutahandlare väljer att agera och vilket ställningstagande de kommer ta innan julen.