Val tros komma påverka det brittiska pundet

England går till riksdagsval i maj 2015
Rädslan är överhängande i samband med det kommande brittiska riksdagsvalet, som kommer att hållas den 7 maj och bidrog till att det brittiska pundet försvagades i slutet av förra veckan och experter varnar för nu att valutan osannolikt kommer att återhämta sig tills all osäkerhet avlägsnas och en ny regering framgångsrikt har bildats.

Sterlingen sjönk så lågt som $1,4618 morgonen den 10 april, vilket markerade en fem-årslägsta gentemot dollarn och den lägsta nivån sedan de oroliga dagarna som följde 2010 års riksdagsval.

Trots en mycket svag återhämtning till $1,4637 i slutet av veckans, förväntas valet fortsätta att påverka valutahandlare.

Politiskt låst läge

Politiska rädslor tros ha spelat en viktig roll i att försvaga pundet, då fyra stora opinionsundersökningar visar att Labourpartiet nu återigen ligger före de konservativa. Det verkar nästan säkert efter riksdagsvalet och investerare kämpar för att väga upp konsekvenserna, utan att veta om det kommer att resultera i en arbetar – eller konservativt ledd minoritetsregering eller koalition.

“Pundet har börjat komma under press de senaste dagarna”, förklarade Michael Hewson, chefsmarknadsanalytiker för online Forex tradings verksamhet, CMC Markets. “Utsikterna för det politiska dödläget i några veckor [ser ut som] en verklig möjlighet.”

Kortsiktig kris

Under tiden har en studie som genomförts för Standard Chartered antytt att pundet bara kommer att uppleva en kortsiktig kris, även om den inte kommer att återhämta sig förrän efter en ny regering har bildats, vilket konstaterar att en intensifiering av den politiska osäkerheten orsakar ett valutafall.

Dessutom tros också de dåliga brittiska industriproduktionens siffror ha bidragit till försvagningen av pundet. Enligt nya siffror från Office for National Statistics, föll både gas- och oljeproduktionen kraftigt mellan januari och februari och Storbritannien ökade industriproduktionen med bara 0,1 procent, i stället för de förväntade 0,3 procenten, vilket kastar tvivel kring styrkan av den ekonomiska återhämtningen.