Yen går förbi 100 mot dollarn för andra gången denna vecka

Den japanska yenen stärktes till över 100 per dollar för andra gången den här veckan då USA:s valuta försöker bryta sig loss från en tre månaders lång svacka efter att Federal Reserve-protokoll indikerade att tjänstemän var delade över angelägenheten att höja räntorna.

En mätare av dollarn har sjunkit mer än 5 procent i år då investerare satsar på att Fed kommer att höja räntan som mest en gång i år, jämfört med prognoser i början av 2016 för hela fyra höjningar.

Det innebär att det är mindre troligt att den amerikanska centralbanken kommer att avvika från Bank of Japan och den Europeiska centralbanken, som båda ökar stimulansen för att boosta en sjunkande tillväxt.

-Det finns ökande tvivel att Fed:s räntehöjning i december ens kommer att inträffa. I det scenariot kommer en betydligt svagare dollar se en ganska märkbar styrka i den japanska yenen. Det finns en uppfattning på marknaden att det finns lite som den japanska regeringen och Bank of Japan kan göra i ett sådant scenario, säger Angus Nicholson, en marknadsanalytiker på IG Ltd i Melbourne.

Yen har stigit under fem dagar i rad

Yenen ökade 0,4 procent till 99,93 per dollar vid 07:20 på torsdagen (18 augusti) i London efter att ha avancerat till 99,54 på tisdagen (16 augusti); den starkaste noteringen sedan den 24 juni. Valutan har stigit under fem dagar i rad och är på väg mot sin längsta vinnarserie sedan juni.

Japanska myndigheter bevakar spekulativa rörelser i växelkursen noga då den har varit volatil, sade vice finansminister Masatsugu Asakawa på torsdagen (18 augusti). Strateger vid Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd och Morgan Stanley förutsäger att yenen kommer att utöka årets 20-procentiga vinst mot dollarn.

-Bank of Japan har ont om verktyg som kommer att ha en stor inverkan på marknaden. Yen-ingripande kan vara ett verktyg som myndigheterna har kvar att använda, säger Janu Chan, senior ekonom vid St George Bank Ltd i Sydney.